Site Basics I: www versus non-www

Categorieën

SEO »
12 december, 2011 – 7 Comments

Het wordt tijd voor een serie “site basics”: kleine dingen die je vrij simpel goed kunt doen en ook eigenlijk goed moet doen op je site maar die nog TE vaak vergeten worden. Ik ga proberen de komende tijd met enige regelmaat een “basic” voorbij te laten komen, inclusief de oplossing. Vandaag beginnen we met de www versus non-www.

Hoe vaak gebeurt het u, dat u een mail krijgt van iemand en dat u even wil kijken van welk bedrijf die persoon is? Mij vrij vaak, daardoor vul ik ook vrij vaak een domeinnaam zonder www in. Een mooi voorbeeld is nvb.nl, dit blijkt de Nederlandse Vereniging van Banken te zijn, maar dat weet ik pas nadat ik zelf heb besloten dat het misschien www.nvb.nl moet zijn, in plaats van alleen nvb.nl. Op nvb.nl krijg ik namelijk de volgende error:

Jammer, erg jammer. De oplossing is vrij simpel: redirect de non-www naar de www (of andersom). Voor Apache gebaseerde sites is deze Apache 301 redirect how to op yoast.com van toepassing. Voor IIS7 gebruikers is deze IIS7 redirect howto, maar helaas draait nvb.nl het op archaïsche IIS6, waarvoor deze IIS6 redirect how to meer van toepassing is.

 
7 Responses

 1. Anoniem
  By Anoniem on 12 december 2011
 2. Olaf Lederer
  By Olaf Lederer on 12 december 2011

  Ja dat is best erg hoe veel “professionele” websites dit fout hebben. Nog gekker is dat er bureaus zijn die de websites voor hun klanten niet goed opzetten

 3. Gijs Heerkens
  By Gijs Heerkens on 12 december 2011

  Volledig mee eens!
  Hierover heb ik ook eens een artikel geschreven op Marketingfacts.

  • Joost de Valk
   By Joost de Valk on 12 december 2011

   Gijs er zijn veel goede redenen om wel een www. domein te gebruiken hoor, vaak is het veel makkelijker om met een www te geo-hosten bijvoorbeeld, dus de content vanaf een dichtbij staande server te laten komen.

   (Heb overigens je bitly even vervangen door een normale link).

  • Jos
   By Jos on 12 december 2011

   Ik ben voorstander van gebruik MET www. Rede is niet SEO gerelateerd, maar gebruikersgerelateerd. Als een gebruiker naar http://www.yoast.nl gaat, dan komt deze url in de geschiedenis. Als de gebruiker weer naar deze website wil, begint deze met typen: http://www.y…, en de website verschijnt in de meeste browsers als suggestie. Ook als de gebruiker begint met typen zonder www zal de site als suggestie verschijnen.
   Ga je niet naar http://www.yoast.nl, maar naar yoast.nl(duplicated content?), bijvoorbeeld via een url op een andere site die zonder www linkt, en de gebruiker wil weer terug naar de NL-site en begint met typen: http://www.y... dan verschijnt de site niet als suggestie door het ontbreken van www in de geschiedenis. De gebruiker moet vervolgens zelf uitzoeken of het nou yoost.nl was, of misschien toch yoast.com, of yoost.com?

   Nou zal jou (Joost’s) publiek snugger genoeg zijn, maar genoeg gebruikers van andere sites zijn dat niet.

   • Joost de Valk
    By Joost de Valk on 12 december 2011

    Ligt ook een beetje aan hoe goed je browser is, de meeste browsers snappen dat met / zonder www ondertussen prima hoor en zullen ook goed aanvullen of je nu met of zonder invult.

    • jos
     By jos on 12 december 2011

     Helaas is dat niet waar. Zowel Chrome als IE9 doen dat niet. Firefox wel. De 2 populairste browsers ondersteunen het dus niet.
     (Zojuist nog even getest in alle 3 de browsers. Hoe het met overige browser zit weet ik niet.)