“Socialbesitas”: Onzin.

Categorieën

Zakelijk »
Last update: 04 februari, 2017

Socialbesitas artikel in de VolkskrantVanochtend las ik in de papieren Volkskrant een stuk over “socialbesitas”, een term die ik niet echt kende maar die blijkbaar al sinds 2010 de ronde doet. Het wordt in de Volskrant beschreven als de drang om continu maar de status te willen checken op sites als Facebook en Twitter. Nu geloof ik wel dat er soms dingen veranderen in het leven, maar het gedrag van mensen verandert vrij weinig.

Socialbesitas is, volgens ondergetekende “amateurpsycholoog”, niks anders dan een sociale fobie: de angst om er niet bij te horen, om iets te missen, angst voor commentaar, kritiek, etc. Een zeer reëel probleem, zeker als je jong bent, en ook iets wat zeer zeker tot problemen kan leiden en dus niet voor niks een plek in de DSM IV en DSM 5 heeft.

Natuurlijk heeft het internet een hoop nieuwe dingen gebracht, maar als het een ding niet gedaan heeft tot op heden, daarvoor is de tijd dat het internet bestaat namelijk veel te kort, is het aanpassen van het menselijk wezen. De snellere vormen van communicatie brengen wel problemen met zich mee, vooral doordat we er nog aan moeten wennen en de meeste ouders en therapeuten niet zo snel mee komen met deze nieuwe ontwikkeling als hun kinderen, maar ook dat is niet nieuw.

Al dit soort “problemen” zijn nieuwe verschijningsvormen van de aloude verslavingen en angst-stoornissen; het zou mooi zijn als de mensen die zich bezig houden met (het schrijven over) deze problematiek genoeg snappen van menselijk gedrag en het internet om het ook daadwerkelijk goed te kunnen benoemen.

PS: voelt dit artikel bekend? Dat kan. Het verscheen op 21 december 2011, toen met een link naar de Gelderlander. “Socialbesitas” was toen nog “infobesitas”.

Gelderlander artikel over infobesitas

Gelderlander artikel over infobesitas (foto via @NanjateVelde)

Daar zei ik toen ook nog bij: “Het heeft echt niet veel met de drang tot informatie vergaren te maken, het is niet zo dat de jongeren die in dit artikel naar voren komen continu nu.nl willen checken (alhoewel er vast ook mensen zijn die daar last van hebben), het gaat hier om sociale netwerk sites, om sociaal gedrag.” In die zin is de term socialbesitas al iets beter. Maar het is nog steeds onzin.