WordPress SEO

De ultieme gids voor hogere rankings met WordPress sites

WordPress is een van de beste CMS-en, zo niet het beste contentmanagementsysteem als het om SEO gaat. Daardoor denk je misschien dat het zonde van je tijd is om aan je WordPress SEO te werken. Maar dat is het zeker niet. Als je jouw site optimaliseert volgens de richtlijnen en voorbeelden in dit artikel, zul je hogere rankings en meer bezoekers/abonnees krijgen. Bovendien wordt je site er in het algemeen een stuk beter door.

Aangezien wij nogal een holistische visie hebben op (WordPress) SEO, wat inhoudt dat ik vind dat goede SEO in alle aspecten van je online marketing en PR verwezen moet zitten, is deze gids behoorlijk uitgebreid. Je krijgt dus heel wat leesvoer voorgeschoteld. Bekijk de inhoudsopgave hieronder om snel naar de voor jou interessante paragrafen te gaan.

Optimize your WordPress site - engelstalig ebook over WordPress website optimalisatieTip

Lees nu het (engelstalige) ebook van Team Yoast over WordPress website optimalisatie: Optimize your WordPress site.

Updates voor dit WordPress SEO artikel

Dit artikel wordt sinds begin 2008 en de release van WordPress 2.5 steeds actueel gehouden met relevante voorbeelden. De meest recente update was op 28 maart 2012, waarbij WordPress 3.3.1 de actuele versie was. Het doel van dit artikel is om alle informatie die wij over dit onderwerp gedeeld hebben, zowel hier als op andere sites, samen te voegen in één groot artikel: de ultieme WordPress SEO gids.

De eerste versies van dit artikel waren gebaseerd op een plugin genaamd HeadSpace en een serie andere plugins. Sindsdien hebben wij onze eigen WordPress SEO plugin gelanceerd, die veel van de andere plugins vervangt. Onze plugin heeft zijn kracht en waarde bewezen bij talloze sites, waaronder grote sites als SearchEngineLandThe Next Web en Mashable. Deze WordPress SEO plugin is zeer stabiel en direct te gebruiken. In dit artikel gaan wij ervan uit dat je de plugin al gebruikt.

Als je een andere SEO plugin gebruikt, zoals All in One SEO pack of Ultimate SEO, maar je wilt graag overstappen naar onze gratis en zeer krachtige SEO plugin, lees dan de migratiegids. Overstappen is heel eenvoudig. Gebruik je nog geen SEO plugin? Download dan onze WordPress SEO plugin en ga aan de slag!


Terwijl zoekmachines, SEO en het WordPress platform evolueren, blijven wij bezig met updaten van dit artikel op basis van actuele voorbeelden. Schrijf je in voor onze WordPress & SEO nieuwsbrief als je een melding wilt ontvangen zodra dit artikel weer een update heeft gekregen.

Inhoudsopgave

1. WordPress SEO: de basis

Direct na installatie is WordPress al een goed geoptimaliseerd systeem. Het maakt elke pagina beter indexeerbaar dan elk ander CMS dat wij ooit gebruikt hebben. Maar er zijn een paar dingen die je moet doen om het nog beter en eenvoudiger te maken.

Het eerste onderdeel is het aanpassen van je permalinkstructuur. Je vindt de instellingen hiervan onder Settings → Permalinks. De standaard permalink is ?p=<postid>, maar we gebruiken liever /post-name/ of/category/post-name/. Voor de eerste optie verander je de instellingen in /%postname%/:

WordPress SEO Permalink settings

Als je de categorie ook wilt toevoegen aan de URL, selecteer je “Custom Structure” en verander je de waarde naar /%category%/%postname%/. Als je voorheen ?p=<postid> als permalink had, zal WordPress automatisch alle redirects voor je aanmaken. Dat gebeurt ook als je verandert van  /%postname%/naar /%category%/%postname%/. Als je overstapt van een andere permalinkstructuur, is het misschien handig om ons artikel Changing your WordPress permalink structure te lezen en de tool te gebruiken die je daar vindt.

1.1.2. WWW vs non-WWW

Je moet erover nadenken of je jouw site wilt laten verschijnen als www.example.com of gewoon example.com. Zorg ervoor dat dit duidelijk is ingesteld in je algemene instellingen onder Settings → General:

List your site with or without SEO

Zorg ook dat je dit correct instelt in Google Webmaster Tools. Zodra je Google Webmaster Tools installeert, geef je het domein aan met of zonder WWW onder Settings → Preferred domain:

Webmaster tools preferred domain

1.1.3. Stopwoorden

Om met je permalinks je WordPress SEO nog verder te verbeteren, verwijder je zogenaamde stopwoorden. Woorden als “een”, “en”, “de”, etc. Vanaf versie 1.1.6 verwijdert onze WordPress SEO plugin automatisch stopwoorden uit je URL’s wanneer je een post opslaat, zodat je geen lange, lelijke URL’s krijgt als de titel van je post een lopende zin is.

Over het algemeen is het verstandig om dit te regelen voordat je posts live zet. Probeer de permalinks niet meer te veranderen wanneer mensen al links hebben geplaatst naar je posts. Mocht je het wel doen, zorg dan dat de posts netjes geredirect worden. In veel gevallen verwijst WordPress de oude URL’s al naar de nieuwe, maar als dat niet het geval is moet je het handmatig doen.

1.2. Optimaliseer je titles voor SEO

De title, de inhoud van de <title> tag van je pagina,  is één van de belangrijkste factoren voor je rankings in de zoekresultaten. Niet alleen is het letterlijk de titel van het tab of browservenster, het is ook de eerste regel die mensen zien in de zoekresultaten, gevolgd door de URL en een snippet, meestal de meta description gecombineerd met een datum:

WordPress SEO result snippet

Op veel blogs is de title voor blogposts nog steeds “Blognaam » Blogarchief » Title met veel keywords” or “Blognaam » Title met veel keywords”. Om de bezoekersaantallen naar je WordPress blog te krijgen die je verdient, zou dit andersom moeten zijn. En wel om twee redenen:

 • Zoekmachines kennen meer gewicht toe aan de woorden die vooraan staan, dus als je keywords dichter bij het begin van de title staan, rank je meestal beter.
 • Mensen die de zoekresultaten scannen, zien de woorden vooraan als eerste. Als je keywords dichter bij het begin van de title staan, is er meer kans dat mensen op jouw link klikken.

De ideale title voor de pluginpagina op WordPress.org zou dus zijn “WordPress SEO by Yoast > WordPress Plugins > WordPress” in plaats van wat er nu staat. Voor meer informatie over het bedenken van goede titles voor je posts kun je dit uitstekende artikel met video lezen van Aaron Wall: Google & SEO Friendly Page Titles.

1.2.1. Titles beheren met de WordPress SEO plugin

Je kunt de SEO titles eenvoudig beheren met onze WordPress SEO plugin. Er zijn twee onderdelen in de plugin waarmee je dat doet. Ten eerste krijg je een SEO-sectie in je admin zodra je de plugin installeert en activeert. Ga naar SEO → Titles en je ziet de zogenaamde Title Templates (en ook meta description templates, maar daar komen we later op). Voor onze site zien ze er als volgt uit:

Title templates voor WordPress SEO

Er zijn heel wat variabelen die je kunt gebruiken in de title en meta description. Onderaan de instellingenpagina staan ze allemaal uitgelegd. Zorg dat je checkt of het template echt werkt en je niet bijvoorbeeld een dubbele sitetitel krijgt. Als dit het geval is, moet je misschien het vakje “Force rewrite” aanvinken op dezelfde pagina of de instructie volgen om je template aan te passen.

Voor andere pagina’s hebben we de volgende instellingen:

 • Categorieën, Tags en andere taxonomieën: %%term_title%%  Archives %%page%% &#8226; %%sitename%%
 • Zoekpagina’s: Je zocht naar %%searchphrase%% &#8226; %%sitename%%
 • 404-pagina’s: Pagina niet gevonden – Error 404 &#8226; %%sitename%%
 • Auteursarchief: %%name%% &#8226; %%cf_role%% at %%sitename%%

Laatstgenoemde toont een erg coole feature: je kunt %%cf_<custom field name>%% gebruiken om een custom veld te tonen. Dit kan een post custom veld zijn, ook wel post meta value genoemd, of een user meta value. In dit specifieke geval is het een custom veld “role” dat we gebruiken om de rol van een gebruiker binnen ons bedrijf in op te slaan.

1.2.2. Optimaliseer individuele posts

Nu we een aantal fatsoenlijke templates hebben ingesteld, kunnen we beginnen met het optimaliseren van individuele posts en pagina’s. Daarvoor gebruiken we de snippet preview van de WordPress SEO plugin:

Snippet Preview

Deze preview gebruikt automatisch de waarden die je al ingevuld hebt in je blogposts en past ze toe op je template, maar je kunt de title ook overschrijven door het veld SEO Title eronder te gebruiken:

WordPress SEO titel veld

Als je klikt op de knop Generate SEO title zie je een voorbeeld van de title gebaseerd op jouw template. Je kunt hem vervolgens aanpassen of zelf een compleet nieuwe schrijven. De teller laat zien hoeveel tekens je nog over hebt. Voor titles zijn de volgende dingen belangrijk:

 • Ze moeten altijd je merknaam bevatten, liefst aan het eind, zodat mensen je site herkennen bij meerdere zoekopdrachten.
 • Ze moeten altijd het keyword bevatten dat jij het belangrijkst vindt voor de post of pagina. Dit noemen we het focus keyword. Het focus keyword staat idealiter aan het begin van de title.
 • De rest van de title moet mensen verleiden om op de link te klikken.

1.3. Optimaliseer je descriptions

Nu we fatsoenlijke titles hebben, richten we ons op de meta descriptions. De meta description kan gebruikt worden door zoekmachines in de snippet. Het is de zwarte tekst die onder de URL staat. Normaal gesproken wordt de meta description alleen gebruikt wanneer het keywords waar de zoeker naar zocht erin staat.

Sommige plugins, vooral de All in One SEO plugin, gebruiken zogenaamde “automated descriptions”. Deze gebruiken de eerste zin van een post om de meta description standaard in te vullen. Dat is niet erg slim. Die eerste zin kan namelijk heel goed een introductie zijn die amper iets van doen heeft met het eigenlijke onderwerp.

Oftewel: de enige goede description is een handgeschreven description. En als je toch automatisch je meta description wilt laten genereren, dan kun je net zo goed niets doen en de zoekmachine de snippet laten uitzoeken… Als je geen meta description invult, vindt de zoekmachine het gezochte keyword in je pagina en pikt daar handmatig een zin uit, zodat er één of twee vetgedrukte woorden in de snippet staan.

Automatisch je snippet genereren is een “shortcut” en er zijn geen echte shortcuts die werken in (WordPress) SEO.

Dus, gebruik het meta description veld in de WordPress SEO plugin om een meta description te schrijven. Zorg ervoor dat hij de lezer verleidt om door te klikken en wees er zeker van dat het focus keyword van je post of pagina er minimaal één keer in voorkomt.

Het zal je opvallen dat wij de meta keywords nergens noemen. Wij gebruiken ze niet en dat hoef jij ook niet te doen. Lees dit artikel voor meer uitleg: meta keywords and why I don’t use them.

1.4. Optimaliseer je afbeeldingen

Een onderdeel van WordPress SEO dat vaak over het hoofd gezien wordt is hoe je omgaat met je afbeeldingen. Door bijvoorbeeld goede alt tags te schrijven bij de afbeeldingen en nadenken over de naam van het bestand kun je zorgen voor extra traffic uit de verschillende zoekmachines voor afbeeldingen. Daarnaast help je er de lezers mee die een screen reader gebruiken om je site te bekijken. Je verklaart dingen die anders verborgen zouden blijven voor ze.

De Page Analysis functionaliteit van onze WordPress SEO plugin checkt overigens ook of de alt-attributen van je afbeelding goed gebruikt zijn.

1.5. XML Sitemaps

Als je Google en de andere zoekmachines wilt vertellen dat je site is geüpdatet, kunt je XML Sitemaps gebruiken. Onze WordPress SEO plugin bevat standaard een XML Sitemapmodule die je alleen maar hoeft te activeren. Ga naar Settings → XML Sitemaps en vink hem aan:

WordPress SEO plugin - XML Sitemaps

Zodra je het vakje hebt aangevinkt en op Save hebt gedrukt, krijg je een aantal opties te zien, maar in de meeste gevallen heb je die niet nodig. Hij genereert een XML sitemap voor al je posts, pagina’s, custom post types en alle taxonomieën zoals categorieën, tags en overige taxonomieën.

Wanneer je een nieuwe post of pagina publiceert, wordt de XML sitemap automatisch aangeboden aan Google en Bing, zodat zij snel en eenvoudig jouw nieuwe content kunnen vinden.

2. Template-optimalisatie

Het is verstandig om een kruimelpad toe te voegen aan je posts en pagina’s. Dit zijn links, meestal bovenaan de pagina, die er uitzien als “Home > Articles > WordPress SEO”. Ze zijn goed voor twee dingen:

 • Ze maken het voor je bezoekers gemakkelijker om door je site te navigeren.
 • Ze helpen de zoekmachines om de structuur van je site beter te kunnen bepalen.

De links in het kruimelpad moeten linken naar de homepage en de categorie waar de post in staat. Als je post in meerdere categorieën staat, wordt er slechts eentje getoond. Om dat te laten werken, pas je je single.php en page.php in je theme aan en gebruik je de breadcrumbs van onze WordPress SEO plugin. De instellingen hiervan vind je op de pagina SEO → Internal Links.

2.2. Headings

Hoewel de meeste themes voor WordPress dit wel goed doen, is het toch verstandig om te checken of de titel van je post een <h1> is en niets anders. De naam van je blog moet alleen een <h1> zijn op je homepage. Op losse pagina’s, posts en categoriepagina’s zou het niet meer dan een <h3> moeten zijn. Ze sidebar zou ook niet vol moeten staan met <h2>’s en <h3>’s.
Deze dingen kun je eenvoudig aanpassen in de post.php en page.php templates. Lees ons artikel over Semantische HTML en SEO en ons artikel over Headingstructuur voor je blog (waarvan ook veel geldt voor WordPress sites die geen blogs zijn) om te ontdekken waarom het nuttig is om goede headings te gebruiken.

2.3. Je code opschonen

Al die JavaScript en CSS die je in je templatebestanden hebt staan, mag je verhuizen naar externe JavaScripts en CSS-bestanden. Zo houd je de templates schoon, aangezien volle templates niet veel goeds doen voor je WordPress SEO. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers deze bestanden tijdens hun eerste bezoek kunnen cachen en zoekmachines ze niet de hele tijd hoeven te downloaden.

2.4. Ga voor snelheid

Een zeer belangrijke factor voor het aantal pagina’s dat een zoekmachinespider dagelijks op jouw blog indexeert is hoe snel je blog laadt. Je kunt drie dingen doen om de site van je WordPress-blog te verbeteren:

 1. Optimaliseer je template zodat de database zo weinig mogelijk wordt aangesproken. In ons artikel Speeding up WordPress leggen we uit hoe je dit doet.
 2. Installeer een caching plugin. We kunnen W3 Total Cache van harte aanbevelen. Het instellen hiervan kost wat moeite, maar je blog wordt er een stuk sneller van.
 3. W3 Total Cache wordt zelfs nog beter als je het combineert met een CDN zoals MaxCDN. Lees meer over WordPress CDN.

Wees je er ook van bewust dat het niet slim is om te bezuinigen op hosting. Als je effectief aan linkbait wilt doen en een goede laadsnelheid wilt creëren, ga dan voor een goed hostingpakket. Zelf gebruiken wij VPS.net en zij hebben bewezen dat ze beter zijn dan bijna elke andere hostingaanbieder. Daarnaast hebben wij ook goede ervaringen met Page.ly. Als je hier meer over wilt weten, lees dan ons artikel over WordPress hosting.

2.5. Denk na over je sidebar

Moet je echt per se op je hele site naar al je vrienden linken in je blogroll? Of is het misschien verstandiger om dat alleen op de homepage te doen? Google en andere zoekmachines waarderen die ‘site wide links’ slecht, dus je doet je vrienden en jezelf er niet echt een plezier mee. Je biedt bovendien je bezoekers op elke pagina een kans om je site te verlaten, terwijl je ze er juist op wilt houden.

Hetzelfde geldt voor de zoekmachines: op individuele postpagina’s zijn deze links niet altijd relevant voor het thema en dus helpen ze je niet. Oftewel: weg ermee. Er zijn nog wel meer widgets die alleen nuttig zijn op de homepage en andere die je liever alleen op subpagina’s inzet.

Op een dag zul je dit waarschijnlijk allemaal in WordPress kunnen veranderen. Tot die tijd is het nog noodzakelijk om twee sidebars te gebruiken, een op de homepage en een op de subpagina’s. Of je moet zelf een specifieke plugin schrijven.

2.6. HTML sitemaps

Voor sommige sites is een HTML sitemap misschien onzin, zeker wanneer je site eigenlijk een blog is. Maar voor zakelijke sites met meerdere niveaus is een HTML sitemap vaak handig voor zowel de bezoekers als de zoekmachines. We hebben een artikel geschreven over hoe je een HTML Sitemap Page Template maakt voor je WordPress site.

2.7. Author highlighting

Als je onze site hebt gevonden via de zoekmachine, heb je misschien wel gezien dat resultaten van onze site in Google een auteursfoto ervoor krijgen:

rel author Google Search result

Dit heet een “author highlight”. Hiervoor moet je vooral wat werk verzetten in je theme. Daarover hebben wij een uitgebreide post geschreven: rel=”author” and rel=”me” in WordPress.

3. Geavanceerde WordPress SEO en duplicate content

Zodra je alle basiszaken hebt afgehandeld, zul je merken dat de rest van je problemen vaak neerkomen op één ding: duplicate content. En veel. Direct na installatie heeft WordPress een aantal verschillende taxonomieën:

 1. Gebaseerd op datum
 2. Gebaseerd op categorie
 3. Gebaseerd op tags

Daarnaast denkt WordPress nog steeds dat het mogelijk moet zijn om van pagina naar pagina te klikken vanaf je homepage tot aan de allereerste post die je ooit hebt geschreven. Bovendien heeft iedere auteur ook nog zijn eigen archief onder /author/<author-name>/, waardoor er zelfs bij blogs met één auteur duplicate content ontstaat.

In principe komt het er dus op neer dat in het ergste geval een post beschikbaar is op vijf plaatsen buiten de individuele pagina waar hij eigenlijk beschikbaar hoort te zijn. We gaan nu een einde maken aan al deze vormen van duplicate content, door ze nog steeds toegankelijk te maken voor spiders, maar ze niet te laten indexeren. Ook gaan we de pagineringsproblemen oplossen die hierdoor ontstaan.

3.1. Noindex, follow archiefpagina’s

Als je de WordPress SEO plugin gebruikt, zorg er dan voor dat je niet-relevante archiefpagina’s niet geïndexeerd worden. Dit doe je onder SEO → Indexation, waar je de volgende opties vindt:

Indexation Settings WordPress SEO

De bovenstaande instellingen gelden voor onze site. Zoals je ziet, hebben wij de archieven op basis van datum compleet uitgeschakeld, want die gebruiken wijniet. Elke op datum gebaseerde link wordt doorverwezen naar onze homepage dankzij deze instelling. Alle andere archieven hebben we onveranderd gelaten, maar we hebben wel het bovenste vakje aangevinkt, waardoor de subpagina’s van die archieven standaard ‘noindex, follow’ zijn. Daardoor kom je nooit vanuit de zoekmachines op pagina 2 van ons archief terecht.

Bij kleinere sites zal het misschien logischer zijn om de categorie- of tag-structuur ‘noindex’ te maken, maar in onze ervaring had dat amper effect voor onze site.

Er is een archiefvorm die standaard op ‘noindex,follow’ staat in de WordPress SEO plugin: de zoekresultatenpagina’s. Dit is een goed voorbeeld van een instelling die uitstaat omdat Google het er ook mee eens is dat dit de beste manier is.

Er is veel veranderd in de manier waarop Google omgaat met gepagineerde archieven toen zij hun medewerking verleenden aan rel=”next” en rel=”prev” links. We hebben daar een artikel over geschreven: rel=”next” and rel=”prev” for paginated archives. Het artikel is te technisch om hier te behandelen, dus het is genoeg om te zeggen dat onze WordPress SEO plugin automatisch alle instellingen goed zet.

3.2. Onnodige archieven uitzetten

Als jouw blog door één auteur wordt bijgehouden, of je denkt dat je de auteursarchieven niet nodig hebt, gebruik je WordPress SEO om de auteursarchieven uit te zetten. Net als wij kun je ook de archieven op datum uitzetten als je denkt dat je ze niet nodig hebt. Zelfs als jij deze archieven niet gebruikt in je template, zou iemand anders ernaar kunnen linken en zo je WordPress SEO om zeep kunnen helpen…

3.3. Paginering

Het derde punt is dat je wilt voorkomen dat een bot naar een categoriepagina gaat, aangezien hij gemakkelijk alle onderliggende pagina’s kan bereiken. Daarmee voorkom je dat een bot 10 pagina’s terug moet gaan binnen een bepaalde categorie om een geweldige post van je te vinden die je vorig jaar hebt geschreven…

Gelukkig is er een makkelijke manier om dit te verhelpen, want diverse plugins lossen dit probleem op. Onze absolute favoriet is WP-PageNavi, ontwikkeld door Scribu, één van de beste WordPress developers. Als je het Genesis Theme hebt, kun je gewoon de numerieke navigatie aanzetten onder Theme Settings → Content Archives.

3.4. Nofollowing van onnodige links

Een volgende eenvoudige stap om je WordPress SEO te verbeteren is stoppen met linken naar je login- en registratiepagina’s vanaf elke pagina van je blog. Hetzelfde geldt voor je RSS feeds, je link waarmee bezoekers zich kunnen aanmelden via e-mail, etc. WordPress SEO maakt al je login- en registratielinks automatisch ‘nofollow’, maar je zou sowieso geen loginlink in je template moeten hebben.

3.5. Canonical

In februari 2009 introduceerden de grote zoekmachines het rel=”canonical” element. Dit is een nieuw hulpmiddel om duplicate content te bezweren. WordPress heeft ingebouwde support voor canonical linkelementen op individuele posts en pages, maar daar zitten wat kleine bugs in. Zo wordt er bijvoorbeeld niet op elke pagina een canonical link aangemaakt als output. Met onze WordPress SEO plugin krijg je automatisch canonical linkelementen voor elk type pagina in WordPress.

4. Een sitestructuur voor hogere rankings

Blogs worden zo makkelijk gespiderd door de structuur van de categorieën, tags, etc: alle artikelen zijn goed aan elkaar gelinkt en meestal is de markup netjes. Hiervoor betaal je echter wel een prijs: je rankingkracht wordt verminderd. Door slechts één simpel onderdeel: reacties.

4.1. Pagina’s in plaats van posts

Je hebt waarschijnlijk al wel gemerkt, of anders merk je het nu, dat deze WordPress SEO post eigenlijk geen post is. Waarom? Om meerdere redenen. Allereerst omdat dit artikel een ‘dochterpagina’ moest zijn van onze WordPress pagina, om zo op de correcte plaatst te staan op dit blog. Ten tweede, als je op de term [WordPress SEO] wilt ranken, moet dit artikel de juiste keyworddichtheid hebben. En daar gaat het mis, want reacties op je blogposts vernietigen je zorgvuldig opgebouwde keyworddichtheid.

Daarom hebben wij besloten om onze belangrijkste artikelen om te vormen tot pagina’s. Op die manier kunnen we ze eenvoudig updaten en een nieuwe post schrijven over wat er veranderd is.

4.2. Nieuwe wijn in oude zakken

Als een post op je blog ontzettend populair wordt en gaat ranken voor een mooi keyword, zoals ons artikel doet op de term WordPress SEO, kun je het volgende doen:

 • Een nieuwe pagina creëren met actuele en verbeterde content
 • De slug van de oude post veranderen naar post-name-original
 • De nieuwe pagina publiceren onder de URL van de oude post of de URL van de oude post redirecten naar de nieuwe URL
 • Een e-mail sturen naar iedereen die een link heeft geplaatst naar je oude post om te vertellen dat je een actuele en verbeterde versie hebt gemaakt
 • Nu kun je wachten op de links die wederom gaan komen

Je rankt nu zelfs nog hoger voor de gewenste term, aangezien je nu:

 • Meer controle hebt over de keyworddichtheid
 • Nog meer links naar je artikel hebt
 • De mogelijkheid hebt om je artikel steeds beter te maken qua content en ranking

Sommigen zullen zeggen dat wij gewoon een 301-redirect van de oude post naar de nieuwe post hadden kunnen plaatsen met hetzelfde effect. Dat klopt. Maar dan verlies je de reacties op de oude post, wat naar onze mening niet getuigt van veel respect naar de mensen die reageerden. Bovendien kost een 301-redirect soms veel tijd.

Natuurlijk moet je voorzichtig omgaan met deze techniek en er geen misbruik van maken, maar wij denkem dat iedereen er voordeel bij kan hebben. Bijvoorbeeld dit artikel: als je hier kwam via een social media-site zoals Sphinn, waardoor je een artikel verwachtte over WordPress SEO, dan is dat precies wat je hier vond!

Een manier om zoekmachines eenvoudiger naar je oudere content te krijgen en zo FLINK je WordPress SEO te verbeteren is een plugin te gebruiken die verwijst naar gerelateerde posts. Deze plugins zoeken in je database naar posts met hetzelfde onderwerp en voegen links toe naar deze posts.

Er zijn behoorlijk veel van deze plugins, maar onze favoriet blijft de Yet Another Related Posts Plugin of zelfgeschreven code in ons eigen theme. Een heel goed alternatief is Microkid’s related post plugin, die je handmatig gerelateerde posts laat kiezen. Dit kost je misschien wat meer tijd, maar het kan zeker de moeite waard zijn.

Daarnaast zijn er ook veel plugins die automatisch links plaatsen onder bepaalde keywords in je posts. Hier houden wij helemaal niet van, want het ziet er altijd uit als spam.

5. Conversieoptimalisatie

Laat die lezers zich abonneren!

Veel bloggers denken nog steeds dat omdat hun blog een blog is, ze niets hoeven te optimaliseren. Fout gedacht. Als je wilt dat mensen een link plaatsen naar je, moet je ervoor zorgen dat ze je blog lezen. En wat denk je dat makkelijker is: iemand een link laten plaatsen die al bekend is met je blog en regelmatig artikelen leest of iemand een link laten plaatsen nadat hij voor de eerste keer op je blog is geweest? Juist.

Daarom is conversieoptimalisatie zo ontzettend belangrijk voor bloggers. Je moet leren hoe je de ‘call to actions’ op je blog kunt testen en beter maken, zodat meer mensen zich aanmelden per e-mail of RSS. (Trouwens, als je nog niet geabonneerd bent op dit blog, doe dat dan nu!)

We heb gemerkt dat het heel belangrijk is dat je een GROTE RSS-knop op je blog hebt staan, naast een manier om je per e-mail te abonneren. Ik bied zelfs dagelijkse en wekelijkse e-mailopties aan, waarbij wij MailChimp gebruiken, en wij merken dat onze bezoekers deze opties zeer waarderen.

Een andere onderdeel waar je je bewust van moet zijn is wanneer je mensen aanbiedt om zich te abonneren op je blog. Als bezoekers zojuist een artikel van je hebben gelezen en het waarderen, is dat een ideaal tijdstip om ze te benaderen, nietwaar? Om die reden voegen steeds meer bloggers regels als deze toe aan het eind van hun posts: “Vond je dit artikel goed? Abonneer je nu op onze RSS feed en je krijgt er nog veel meer!”

Ook wanneer mensen voor de eerste keer hebben gereageerd op je blog, kun je ze prima vragen of ze zich willen abonneren. Daarvoor gebruiken wij onze eigen comment redirect plugin. En daarmee komen we vanzelf bij het volgende belangrijke aspect van WordPress SEO:

6. Reactieoptimalisatie

Betrek je lezers erbij

Reacties zijn een van belangrijkste onderdelen van blogs. Zoals Wikipedia zegt:

The ability for readers to leave comments in an interactive format is an important part of many blogs.

Reacties zijn niet alleen leuk omdat mensen je vertellen hoe goed je bent, of dat je een foutje hebt gemaakt, of wat het dan ook is dat ze willen vertellen. Ze zijn vooral leuk omdat ze tonen dat mensen begaan zijn met jou en het onderwerp. En dat is een van de belangrijkste redenen waarom mensen naar je linken: ze laten zien dat ze geven om je boodschap en ze zetten de deur open naar een conversatie. Het enige wat je nu hoeft te doen is reageren en een relatie opbouwen!

6.1. Hoe je reacties krijgt van lezers

De makkelijkste manier om mensen iets te laten doen is het ze vragen. Schrijf op een pakkende manier en vraag je bloglezers vervolgens om hun mening, hun kant van het verhaal, etc.

Ook de reactielinks zijn belangrijk. Is je reactielink bijvoorbeeld “Geen reacties”? Of is het “Geen reacties tot nu toe, jouw visie is welkom!”? Begrijp je het verschil? Je kunt dit aanpassen door je index.php template te openen, te zoeken naar comments_popup_link() en de tekst binnen deze functie aan te passen.

6.2. Smeed een band met actieve lezers

Het is verstandig om mensen te bedanken die een reactie hebben gegeven op je weblog. Natuurlijk niet elke keer, want dat wordt irritant, maar bij een eerste keer werkt dat prima.

Justin Shattuck dacht hetzelfde en ontwikkelde de Comment Relish plugin, die een e-mail stuurt zodra iemand zijn eerste reactie heeft geplaatst. De boodschap in deze e-mail kun je zelf aanpassen met bijvoorbeeld de URL van je RSS feed en in ons geval de URL om je te abonneren op onze nieuwsbrief. Let wel op dat sommige mensen dit als spam zullen zien en dat de wetten in diverse landen dit verbieden. Waar het wel of niet mag, kunnen we je niet vertellen, aangezien wij geen juristen zijn.

Een andere optie, die iets minder op spam lijkt, is het installeren van onze comment redirect plugin. Deze plugin maakt het mogelijk om mensen die hun eerste reactie plaatsen door te sturen naar een speciale bedankpagina.

6.3. Hou mensen actief in de conversatie

Nu je bezoekers zich hebben gemengd in de conversatie op je blog is het zaak om ze in de conversatie te houden.Om dat te realiseren installeer je de subscribe to comments plugin, waardoor mensen zich kunnen abonneren op reacties die volgen op een bepaalde post. Ze krijgen een e-mail zodra er een nieuwe reactie is geplaatst. Op deze manier hou je de conversatie gaande en misschien geven je lezers je wel nieuwe invalshoeken voor nieuwe posts.

7. SEO buiten je eigen blog

Als je al dit advies over WordPress SEO hebt opgevolgd, heb je een grote kans om succesvol te worden, zowel als blogger als in de zoekmachines. Nu klinkt de laatste stap als een gemakkelijke, maar hij is moeilijker dan je denkt: kijk buiten je blog en praat met mensen online.

7.1 Volg je lezers die reageren

Er is al een tijdje een beweging op het web bezig met de naam “You comment – I follow“. Zij willen dat je de ‘nofollow’ tag van je reacties verwijdert als beloning voor je bezoekers. Daar zijn we het in principe mee eens, maar… Zo krijg je dus wel een heleboel spam als je WordPress blog eenmaal goed gaat ranken. Wat wij in plaats daarvan voorstellen is dat je lezers die reageren op jouw beurt gaat volgen. Ga naar hun websites en laat een reactie achter op een van hun artikelen. Een goede reactie, met een duidelijke visie, zodat ze je nog meer waarderen.

Als je denkt dat dit veel werk is, realiseer je dan dat gemiddeld slechts 1% van je bezoekers een reactie achterlaat. Dat is een groep mensen waar je moeite voor moet doen!

7.2. Gebruik Twitter

Twitter is een coole manier van microbloggen / chatten / hoe je het ook wilt noemen. Bijna alle ‘coole’ mensen zitten op Twitter en ze lezen hun tweets vaker dan hun e-mail. Als je al weet hoe je ze per e-mail moet bereiken…

Om te beginnen kun je WordTwit of Twitter Tools gebruiken om al je nieuwe posts aan te kondigen op Twitter, wat je gewoonlijk heel wat extra lezers oplevert. Mensen zijn bovendien geneigd om ook via Twitter te reageren, waardoor je weer een paar extra conversaties meepakt.

7.3. Vind gerelateerde blogs en doe er iets mee

Als je wilt ranken op bepaalde keywords, gebruik dan Google Blogsearch en kijk welke blogs in de top 10 ranken voor die keywords. Lees deze blogs, begin inhoudelijk goede reacties te plaatsen, reageer op hun posts door zelf een post op je eigen blog te schrijven met een link naar blog: communiceer!De enige manier om de links te krijgen waarmee je gaat ranken is door onderdeel te zijn van de community.

8. Meet je resultaten

Een goede SEO campagne vertrouwt niet alleen op de doorgevoerde aanpassingen, maar meet ook de impact van die aanpassingen, bekijkt wat werkt en gaat daarop door. Twee fantastische pakketten om je resultaten te meten zijn Google Analytics en getClicky. Voor beide pakketten hebben wij plugins geschreven: onze Google Analytics for WordPress plugin en onze getClicky plugin.

Je kunt ook de resultaten meten door rankings bij te houden. Het probleem hierbij is echter dat het moeilijk is om de objectieve rankings te achterhalen door gepersonaliseerde en gelokaliseerde zoekresultaten. De beste manier om de resultaten van je WordPress SEO te meten is zien dat je meer bezoekers krijgt.

Een andere mooie bron van data is Google Webmaster Tools. Deze relatief simpele truc delen wij altijd graag:

 • Ga naar Webmaster Tools.
 • Ga naar “Your site on the web”, dan “Search queries”.
 • Klik op “Download this table”.
 • Open de CSV file die je krijgt in Excel.
 • Vervang alle velden met “<10” in de kolom Clicks met 9.
 • Selecteer de hele eerste rij en klik op de filterknop, die er meestal uitziet als een fuik: filter icoon
 • Voor de kolom met de gemiddelde positie, kies “groter dan 5″ en sorteer oplopend.
 • Sorteer de kolom “Clicks” aflopend.

Nu heb je de keywords waarop mensen je vinden in de zoekresultaatpagina’s waar je lager dan #6 rankt. Het feit dat ze op jouw resultaat hebben geklikt geeft aan dat ze het interessant vonden: kijk eens of je nog verder kunt optimaliseren op die keywords, zodat je voortaan hoger rankt dan #6. Gebruik de Page Analysis in onze SEO plugin om de pagina en de tekst te verbeteren, vraag anderen om naar je te linken, etc. Lees ook zeker ons artikel over cornerstone content.

9. Conclusies voor WordPress SEO

Deze gids geeft je veel tips om je WordPress site mee te optimaliseren. Van technische tips tot conversietips tot contenttips tot conversatietips en alles daar tussenin. Er zit echter een addertje onder het gras: als je hoog wilt ranken op zeer competitieve keywords, zul je dit allemaal moeten doen en ook nog geweldige, betrokken content moeten schrijven.

Als je op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws over WordPress en meer tips wilt lezen die wij bedenken en delen, schrijf je dan nu in voor onze WordPress nieuwsbrief. Als je hulp nodig hebt bij het implementeren van alle tips in dit artikel, of je wilt dat wij bekijken of je ze allemaal goed hebt geïmplementeerd, bestel dan een website review!


Recente berichten

Externe SEO tools van Nederlandse bodem
Er komen uit Nederland een aantal goede WordPress »
De 5 mijlpalen van Joost de Valk
Yoast bestaat vijf jaar! Dit vieren we woensdag »
Joost bij Top Names van Fast Moving Targets!
Dinsdag 5 mei was Joost de Valk te gast »